Gabinet Dietetyczny

OTYŁOŚĆ?
CHOLESTEROL?
NADCIŚNIENIE?
CUKRZYCA?
INNE SCHORZENIE?
ZŁE SAMOPOCZUCIE?

 

Indywidualne porady dietetyka klinicznego w zakresie żywienia w różnych jednostkach chorobowych oraz indywidualne prowadzenie terapii odchudzającej.

Dieta oparta na zasadach racjonalnego żywienia pozwala stopniowo, lecz systematycznie zmienić złe nawyki żywieniowe.

Małymi krokami naucz się zdrowego odżywiania, lub w praktyczny sposób dowiedz się jak zrealizować dietę w danej chorobie.

Każdy człowiek jest inny, ma swoje upodobania, przyzwyczajenia i prowadzi odmienny tryb życia. Dlatego wymaga diety dopasowanej, szytej na miarę, aby jej realizacja nie była kłopotliwa.

Nie igraj ze zdrowiem, błyskawiczne diety cud są niebezpieczne. Zgłoś się na wizytę do dietetyka po indywidualnie dopasowaną dietę!

Gabinet czynny w ośrodku

NZLA „Medycyna Rodzinna”,

przy ul. Naftowej 35 - środy 14.30 -18.30 .

tel 32 293 33 31 , 32 293 20 59

 

PROGRAMY INDYWIDUALNE

  1. Odchudzanie
  2. Dieta w różnych jednostkach chorobowych

1. Dieta odchudzająca

Dieta redukująca masę ciała przeznaczona jest dla osób nadważnych i otyłych.

Jej zadaniem jest zmniejszenie ilości tkanki tłuszczowej przy jednoczesnej ochronie mięśni.

Tylko dieta oparta na zasadach zdrowego żywienia ma prawo zredukować tkankę tłuszczową, wprowadzając organizm na właściwe szlaki metaboliczne.

Dostarczając organizmowi wszystkich potrzebnych składników w odpowiednich ilościach, można mówić o zdrowym odchudzaniu i cieszyć się efektami bez wahania wagi.

Monotonne niezdrowe diety odchudzające jedynie rozregulują metabolizm i każda kolejna walka z kilogramami będzie trudniejsza i z góry skazana na porażkę.

Dieta redukcyjna, oparta na zasadach zdrowego żywienia, przede wszystkim zmieni złe nawyki.

Odchudzanie to proces długofalowy, utrwalający efekty, podczas którego osoba uczy się na nowo gotowania, jedzenia i myślenia w zdrowy sposób.

Efekty tego przedsięwzięcia widać od samego początku- zmieniają się wymiary, proporcje i masa ciała odchudzanej osoby.

Czas trwania procesu jest uzależniony od stopnia nadwagi i otyłości; przyjmuje się ubytek masy ciała w granicach 1-1,5 kg tygodniowo.

Tylko powolna, lecz systematyczna redukcja gwarantuje sukces. Organizm na bieżąco przyzwyczaja się do stopniowych zmian, co nie odbija się negatywnie na zdrowiu.

Największy wpływ na przebieg diety ma pacjent- ponieważ każdy człowiek jest inny, ma inne przyzwyczajenia i smaki, dlatego potrzebuje diety ułożonej indywidualnie do jego potrzeb.

Czynne uczestnictwo w urozmaicaniu jadłospisów jest wielką zaletą planu odchudzania. Dieta indywidualna, właściwie dobrana, z lubianymi potrawami skazana jest na sukces.

PIERWSZA WIZYTA

Na pierwsze spotkanie należy przygotować dzienniczek żywieniowy, zawierający dokładne zapiski spożytego jedzenia z około 3 dni.

Jeżeli masz aktualne wyniki badań krwi- zabierz je ze sobą.

Przeprowadzony zostanie dokładny wywiad lekarski i dietetyczny. Będzie to bardzo pomocne w bliższym poznaniu pacjenta i jego problemu.

Dzienniczek żywieniowy posłuży do analizy dotychczasowych nawyków i przyzwyczajeń, trybu życia i popełnianych błędów.

Początkiem ustalania programu odchudzania będzie pomiar masy ciała, obwodów i wyznaczenie realnych celów.

Odchudzanie może być poprzedzone oczyszczaniem organizmu, czyli dietą detoksykacyjna lub rozpocząć się I etapem diety redukcyjnej, czyli wprowadzeniem.

Plan odchudzania ustalany jest wspólnie na pierwszym spotkaniu mierząc siły na zamiary, wyznaczając realne i mobilizujące cele.

I etap programu:

Gdy zapał do odchudzania jest wielki, należy go sowicie wynagrodzić pierwszymi spektakularnymi efektami. Oczywiście na początku traci się szczególnie duże ilości zgromadzonej wody, ale ten ubytek masy ciała najbardziej motywuje do dalszej pracy nad sobą.

II etap programu:

Najdłuższa część odchudzania, tutaj traci się najwięcej zbędnego balastu.

Długotrwały, stopniowy ubytek masy ciała wymaga zaangażowania ze strony dietetyka jak i pacjenta. Czas umilany jest wplataniem w menu typowych polskich potraw i nauką zdrowego sporządzania posiłków.

III etap programu:

Wyprowadzenie z diety redukcyjnej gwarantuje utrzymanie wagi na stałym poziomie. Po długotrwałym okresie odchudzania organizm trzeba przystosować do nowych warunków życia. Zmiany, jakie zaszły w ostatnim okresie, zapoczątkowały szereg procesów, które należy utrwalić, aby nie nastąpił efekt jo-jo. Usystematyzowanie wiedzy żywieniowej, poznanej w czasie trwania programu, pomoże pożegnać problem raz na zawsze

WIZYTY KONTROLNE

Odbywają się średnio co 2-3 tygodnie.

Na bieżąco rozwiązywane są problemy wynikłe podczas stosowania poszczególnych jadłospisów.

Sprawdzamy efekty diety, spadek masy ciała, zmianę proporcji.

Pacjent czynnie uczestniczy w urozmaicaniu menu, zgłasza czego mu brakuje a czego nie chce jeść. Dieta musi być przyjemna!

Dietetyk wręcza kolejne indywidualnie ułożone jadłospisy, przypomina plan działania.

Każda wizyta stanowi element edukacji żywieniowej.

2. Dieta w różnych jednostkach chorobowych.

 

Ustalanie indywidualnych diet dla ludzi dotkniętych takimi schorzeniami jak:

- cukrzyca

- profilaktyka i leczenie chorób układu krążenia ( nadciśnienie, miażdżyca, hiperlipidemia)

- refluks

- choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy

- nieżyt żoładka i jelit

- nadwrażliwość jelit

- choroba Leśniowskiego-Crohna

- wrzodziejące zapalenie jelita grubego

- choroby pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych

- choroby wątroby

- choroby trzustki

- dna moczanowa

- niewydolność nerek

- choroby nowotworowe przewodu pokarmowego

- choroby dziecięce w tym alergie pokarmowe

- stan po operacjach chirurgicznych przewodu pokarmowego

- inne

 Cena porady dietetycznej: pierwsza wizyta 70 zł, wizyty kolejne 60 zł.